In aceasta perioada a anului, poate legata si de evaluările anuale sau targeturile de Q1, aud destul de des aceste obiective de la clienții din sesiunile de coaching, chiar daca cu diverse nuanțe de cuvinte.
Chiar așa:
Tu ce vrei in acest moment sa obții? (pe final de Q1)
Intr-o sesiune de coaching recenta, un client din vânzări, după ce a făcut precizarea ca își „dorește mai mulți clienți” pentru a-si atinge targetul, a continuat cu “ce sa le spun??”.
Cu permisiunea clientului am intrat in profunzime.
Inițial a început cu “inventarul beneficiilor” produsului, am mai auzit de “pret competitiv”…părea foarte tehnic…
Fiind un om de sales cu experiență am apelat la aceasta puternica resursa, si exemple recente de vânzări care i-au mers foarte bine de ambele părți(win-win intre el si client).
“Ce iei bun din aceasta experiență a ta de care tocmai ai vorbit, pentru a-ti fi de folos acum?”
Clientul a început sa-si “scrie' primele idei…Părea ca nu se mai oprește!
Apoi am explorat împreună mai mult… Ne-am uitat si mai in profunzime, dincolo de ideile abia menționate.
După câteva minute am adresat întrebarea:
“Cu tot ce iți este clar acum, care este acel lucru care vezi ca face diferența in găsirea de noi clienți?”.
“Ascultarea“, este ce am auzit rostit pe un ton puternic! Printre altele am mai auzit de „…sa ascult, sa las pe cei din jur sa vorbească mai mult. Abia apoi sa încep cu menționarea ofertei mele potrivite care sa para cu adevărat valoroasa!”
A fost acel “a-ha” de care a avut nevoie clientul!
Intr-o alta sesiune de coaching, de data aceasta legata de “cum sunt văzut in echipa”, după o explorare a situației curente si a posibilităților de acțiune identificate de client, la întrebarea referitoare la ce este “dincolo de primul plan”, tocmai lipsa de ascultare de calitate a fost identificata de client…
Chiar daca au fost doua sesiuni de coaching puternice, cu clienti distincți, “cuvântul magic” pare ascultarea.
Prin ascultare primul client si-a găsit un prim răspuns bun la “cum am mai mult clienti?”, in timp ce al doilea la “ridicarea nivelului lui de comunicare si acțiune in echipa“, punct apărut după un „360” [Nota: Evaluarea 360 constă în sondaje de feedback de la colegii din imediata apropiere a unui angajat (subordonați, colegi, manager/director direct etc) la care se adaugă și o componentă de autoevaluare. Evaluarea 360 este un instrument folosit in companiile mari, mai ales în procesul de evaluare pentru poziții de leadership/management]
As putea spune acum ca vorbim de sincronicități, subiectul “Listening” este in plus unul foarte important si “actual” si pentru mine intr-un program premium EVOLVE Intense al Architecture of Minds.
Daca te observi in profunzime:
Cum este cuvântul “ascultare” pentru tine?
Sa fie cu folos,
Claudiu Gura
ACC ICF Professional Coach
Co-Founder ArchitectureOfMinds
#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching
#listening #evolve
P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!