Încep acest mic story având încă vie bucuria de a putea urmări live ieri seara, alături de cei dragi, Fidelio la Opera din Viena.
Mi-a atras atenția orchestra din fata scenei pe care se juca minunata opera si modul uimitor in care fiecare instrument performa dar in același timp se sincroniza natural in “lumea” orchestrei. Nu am cuvinte sa descriu rezultatul si emoția trăită de mine sau de participanții la spectacol.
Îmi amintesc acum de o sesiune de coaching cu un client din vara anului trecut care simțea ca “este pe afara”, atât cei din echipa lui părea ca “nu-l ascultă”, dar nici “B-1”, managerul lui, nu îl sprijină sa aplice ideile sale. Părea parte “din orchestra” companiei, cel puțin formal, dar in același timp „nu era in ea”, când se uita mai bine.
In sesiunea de coaching am comentat ceea ce am observat ca fiind “problema”, mai ales ca pattern-ul “ceilalți nu mă asculta” era repetat destul de des…
“Din ce observ, pare ca simți ca “ceilalți nu te asculta” când vrei sa transmiți un mesaj. Am înțeles corect?”
“Da, ei nu știu sa aprecieze valoarea pe care eu o ofer!”
“Înțeleg. Lucrezi de mult timp in mediul corporate, de când simți ca “ceilalți nu te asculta”?
Clientul a început sa detalieze mai multe situații aparent având legătură cu întrebarea. La un moment dat i-am cerut permisiunea de a intra in profunzime, sa-si observe mai bine “mecanismul”.
“Tu cum “ii asculți” pe alții?”
Ce își răspundea la aceasta întrebare ducea mai mult spre “cum nu ascult “(cu toate acestea, clientul a început “sa povestească” cu mare energie),…
Am riscat o întrebare, „cum se aseamănă ceea ce îmi spui acum cu ce menționai la începutul sesiunii, când ceilalți nu te asculta”?
După un moment de liniște, clientul revine si spune, “wow, ne cam potrivim!”
“Si ce iti spune asta?”
Clientul: “Ca trebuie sa fac ceva!” Am continuat cu clientul pe gândul “sa fac ceva”, sa-si audă opțiunile la care s-a gândit…
Următoarea întrebare puternica a fost legata de “reason”, de explorare a motivației reale.
“Uite, sa presupunem ca te faci ascultat, atât de cei din echipa ta cat si de manager. Ce se schimba in viața ta, si nu ai deja acum?”
Clientul a intrat pe un alt nivel de entuziasm, având răspunsuri bogate. După o serie de “Si altceva?” părea ca si-a stabilizat “direcția”, menționând printre altele ca “iubește challege-urile“.
In plus, si-a amintit “trucul” sau când discuta cu echipa si era ascultat. Era acel mod in care putea asculta fără sa aibă in minte o reacție, „cum sa riposteze”, chiar înainte de a-si începe efectiv discuția, indiferent de subiect.
A fost momentul optim sa fac „o mica paranteza” legata de competenta de “ascultare” din coaching si de cat de mulți clienți o apreciază in programele Architecture Of Minds.
Apoi firesc a venit următoarea întrebare…
“Cum faci din ceea ce îți dorești sa faci pe ascultare un challenge?”
Mai departe clientul si-a “schițat” propriul challenge, punând si o prima acțiune pentru el, “sa asculte mai mult, „necontaminat”, cu toata atenția minim 5 minute pentru prima săptămână, apoi sa crească gradual…”.
Am reflectat ceea ce el si-a propus, acceptând sa-l sustin in plus cu accountability săptămânal.
Doar cu aceasta abilitate antrenata, ascultarea, in câteva luni viața clientului s-a îmbunătățit vizibil atât la job, cat si in familie, după cum chiar el mi-a mărturisit. Reușea sa asculte din ce in ce mai bine, sa surprindă in liniște mesajul pe care cei din jur i-l transmiteau nu doar “prin vorbe”, doar acordându-le toata atenția sa .
Tu cat de mult simți ca te-ar putea ajuta sa asculți “cu toata atentia”? Si cat de mult s-ar vedea asta in “orchestra” ta, la job sau cu familia si prietenii?
Sa fie cu folos,
Claudiu Gura
ACC ICF Professional Coach
Co-Founder ArchitectureOfMinds
#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching
#activelistening
P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!