Categories
Blog Business Coaching General Growth Powerful Coaching

Role play in coaching. “Ce i-ai zice șefului?”

Am primit în aceasta dimineata pe Whatsapp de la un prieten acest citat:

“We cannot change the cards we are dealt, just how we play the hand” -Randy Pausch

Mi-am amintit rapid de una din sesiunile mele de coaching recente, care a fost cu un client performant dintr-o multinationala de top, prezenta și in tara noastra, foarte ‘confuz', după cum mi-a mărturisit cand am inceput conversatia.

Mai exact, în discuție era evaluarea performanței sale, si o posibila promovare în cadrul companiei. În toata aceasta situatie, scenariile posibile din mintea clientului aproape că îl “paralizau”. Orice ruta ar fi urmat imediat mai apareau încă trei variante, toate dincolo de controlul sau…

M-am gândit cum îl pot susține mai bine in aceasta poveste “incalcita”, unde părea ca toate gandurile îl aveau în centru pe ‘șef'… Mi-a venit în minte “tehnica scaunului liber” (role play).

“Ma gândesc sa intrăm într-un joc. În orice moment dacă vrei sa ne oprim, este suficient să-mi spui și ne oprim în acel moment. Cum îți suna?”

În secundă următoare am auzit un “DA!” spus cu toata puterea!

“Uite, presupunand ca langa noi, pe acest scaun, sta șeful tău.

Tinand seama de tot ce te-ai auzit până acum, ce i-ai spune?”

Primele gânduri păreau încă neclare, însă după cateva serii de “Și altceva?” mesajul prindea contur, cu o mai mare claritate, clientul fiind mult mai increzator în forțele sale și în ce are de spus.

Am mai simțit ca este momentul sa vin cu întrebarea:

“Dacă ai fi un fluture, cum ai vedea ca s-ar derula un meeting de succes cu șeful tău?”

Mai departe am susținut clientul sa-si gaseasca momentul optim al acțiunii, cand sa meargă mai exact la o conversatie cu șeful și cum să-și prezinte mesajul pe care singur și l-a conturat, cu mare claritate.

Cele aproape 60 de minute au trecut foarte repede…

Am încheiat sesiunea de coaching cu un client avand un nivel ridicat de energie, increzator in forțele sale și cu un plan clar de acțiune.

La trei zile după aceasta conversatie puternica de coaching, clientul m-a sunat, foarte bucuros spunandu-mi ca s-a descurcat foarte bine în meeting-ul cu șeful, reușind să aibă o discuție deschisă, la final primind confirmarea noii poziții în condiții favorabile lui.

M-am bucurat sa primesc o așa veste!

Îmi amintesc ca și în sportul de performanța, atleții practica periodic astfel de “antrenamente” care sa imite cat mai bine competitia reala de joc, cu mult înainte de proba finala, de olimpiada. Astfel, ei castiga timp “sa vadă cum stau”, sa inteleaga ce au în controlul lor și pot sa ajusteze, sa fie increzatori în forțele proprii. Toate acestea ca în final sa-si mareasca exponențial șansele la marele trofeu.

Dacă te gandesti la ce vrei sa construiesti, acolo unde lucrezi acum:

“Ce i-ai zice șefului?”

Sa fie cu folos,

Claudiu Gura

Professional Coach, ACC ICF

Co-Founder Architecture Of Minds

#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching #roleplay

P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *