Categories
Blog

Diferenta dintre coaching, mentoring, training, consultanta, terapie

O intrebare foarte intalnita in “lumea coach-ingului” este legata de “granita” dintre coaching si mentorat, training, consultanta sau terapie. Pentru o mai buna intelegere realizez mai jos definirea acestora.

Coaching – Coaching-ul este un proces mai complex decat trainingul, individualizat si implica, printre altele, constientizarea lucrurilor care ar putea fi imbunatatite, asumarea responsabilitatilor de catre individ, stabilirea unor obiective si a unor pasi pentru indeplinirea acestora sau evaluarea rezultatelor. Coachingul presupune un proces individualizat de exporare a obiectivelor agreate de comun acord cu clientul.

Coaching-ul se bazeaza pe prezumptia ca Clientul are toate resursele necesare si este capabil sa-si genereze propriile solutii cu ajutorul coach-iului care il ajuta prin intermediul intrebarilor si descoperirii de perspective noi.

In esenta, putem spune astfel: “Coaching reprezinta acompanierea dialogului clientului centrat pe obtinere de rezultate”.

Training – Trainingul are ca scop dezvoltarea de noi abilitati si deprinderea de cunostinte intr-un mod cat mai eficient si in cel mai scurt timp cu putinta, cu scopul de a-i ajuta pe cei care beneficiaza de acest program sa isi indeplineasca sarcinile cu succes. Trainingul presupune o agenda clara cu obiective stabilite de catre trainer si care poate fi replicat de mai multe ori.                                    

Mentoring Este procesul de dezvoltare a unei persoane(“mentee”) cu mai putina experienta, ajutata si ghidata de catre o alta persoana (“mentor”) cu mai multa experienta si cu un bagaj mai mare de cunostinte specifice domeniului in care cei doi activeaza.

Consultanta Consultanta presupune oferirea unor solutii clientilor in baza unei expertize extinse din domeniul specific.    

Terapie Terapia deseori este cele mai multe ori focusata pe rezolvarea unor traume emotionale, conflicte din trecut care afecteaza starea emotionala din prezent. Daca schimbarea pe care o initiaza psihoterapia este una de remediere, schimbarea propusa de coaching este una generativa – care opereaza cu abilitati, talente, cunostiinte, cu scopul de a crea ceva calitativ superior.   

Cum gasesti aceste informatii? Astept comentariile tale aici sau pe email la info@architectureofminds.com                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *