Categories
Blog Business Coaching General Growth Powerful Coaching

Ce relație este intre coaching si dezvoltarea roboților?

Mi-am notat aceasta întrebare, după experiența de ieri, când am fost prezent pentru aproape 3 ore la o competiție națională de … roboti!

O experiență fascinanta, cu mulți tineri de liceu, din cele mai bune echipe de robotica din tara.

Miza foarte ridicata, participarea la competiția internațională din SUA făcea ca presiunea “simțită” de tineri sa fie si mai mare. Daca mai adăugăm si aproape 2 zile de competiție si cel puțin o noapte nedormita de aproape toți participanții echipei pe care am dorit sa o vizitez in mediul de concurs…ne putem ușor imagina contextul real…

In competiții de acest nivel, suplimentar mai apar challenege-urile tehnologice, defecțiuni la mecanismele “hard”, computerele de comanda sau deja “clasicele” bug-uri software, mai ales când totul este împins la limita superioara, pentru mult râvnitele puncte din meciurile directe.

Dar nu despre asta as vrea sa va povestesc acum(background-ul meu din tehnologie m-ar duce rapid spre aceasta pista ????) …

Vreau sa va spun experiența mea din perspectiva unui coach…Suna interesant, nu-i așa?

Ei bine, când am ajuns in jurul prânzului micuța echipa a unui liceu important din București era exact după un meci la care obținuse un scor foarte mic. In buna măsură problema a apărut in urma unei defecțiuni din core-ul robotului, care practic făcea ca brațele de prindere sa nu poată fi utilizate in meci.

M-am apropiat de ei, erau aproape toți in jurul robotului, fiecare având diverse idei de fixare sau îmbunătățire, iar cele aproape 4 ore pana la următorul meci le-ar fi fost suficiente sa fie ‘ready' cu robotul.

Am observat pentru aproape 30 de minute dinamica echipei si am notat ca deși păreau “ca fac” ceva, de fapt băteau pasul pe loc, lucrând in paralel la mai multe zone ale robotului, fără un progres vizibil. Chiar erau voci care spuneau ca “acum robotul este praf”.

Am simțit ca le pot fi de folos, din „bocanci” de coach, tinerii fiind foarte deștepți, bine pregătiți in programare Java si C++ sau mecanica.

Prima mențiune a mea a fost “Mă bucur sa vad ca sunteți foarte buni profesioniști, cunoașteți foarte bine robotul ceea ce este fascinant! Un mare bravo!”

“Daca ar fi sa va gândiți care este funcția de baza, care merge acum la robot, care este aceea?”

A fost un prim răspuns instant, „Nimic. Nimic nu mai merge”. La scurt timp, alți membri ai echipei au început un mic „inventar”. Uite…funcționează mersul fata/spate, virajele, camera autonom…

După aproape 10 minute echipa începuse sa-si mai ridice vibe-ul. Simțeau ca „au ceva”!

Am continuat cu, “Daca avem aceste funcții de baza de care voi tocmai ați spus, care ar fi următorul pas, cel mai mic, pe care îl puteți adăuga spre următoarea funcție?”

In scurt timp, apăruseră doua opțiuni, au “negociat” rapid intre ei si au trecut la treaba. In aproximativ 30 de minute „low”-ul brațului de prindere funcționa din nou!

După câteva intrații pe întrebarea “care ar fi următorul pas, cel mai mic, pe care îl puteți adăuga spre următoarea funcție?” in câteva ore mare parte din robot era din nou funcțională, inclusiv funcțiile mai complexe erau aproape restabilite. Mai mult, tonusul echipei si al “driverilor” era unul pozitiv.

Deși mi-as fi dorit sa vad “in direct” meciul lor următor, a trebuit sa plec. I-am lăsat încrezători. Făceau final sanity-checks. Gata de concurs!

In următoarea ora, am primit un mesaj pe WhatsApp cu o poza cu tabela de scor. Au câștigat meciul următor!

Astăzi(ultima zi de concurs), in jurul orei 10AM un alt mesaj de mulțumire si ‘am câștigat' a urmat!! A fost ultimul meci.

Deși in final, nu au reușit sa urce pe primele locuri care asigurau calificarea in SUA, sunt sigur ca echipa este mult mai pregătită sa atingă performanta.

Mi-au spus ca si-au notat deja îmbunătățirile pe care sa le aducă si modificările pe strategia de anul viitor. Sunt foarte increzatori in optiunile lor!

Este o experiență unica, sa pot ajuta tineri inimoși sa crească, sa facă pași pe calea performantei…si sa dezvolte roboti cat mai “smart”!

Daca ar fi sa iei tu tine întrebarea cheie de mai sus, ce răspuns ai?

Cu ‘baza' pe care o ai in acest moment, care ar fi următorul pas, cel mai mic, pe care îl puteți adăuga spre următorul nivel?


Sa fie cu folos,
Claudiu Gura
ACC ICF Professional Coach
Co-Founder ArchitectureOfMinds

#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching

#robots

P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *