Când totul in jur pare ca se prăbușește si comunicarea cu echipa nu merge, mai este(cel putin) o posibilitate…
La una din sesiunile de coaching, a venit un client dintr-o multinațională, sa-i spunem “Florentina” (am ales acest nume pentru povestea noastră deoarece astăzi este sărbătoarea de Florii, acest nume este total diferit de numele real al persoanei).
Chiar pana sa începem sesiunea de coaching mi-a atras atenția ca încă mai scria “de zor” mesaje pe whatsapp la cineva, apoi a scăpat câteva cuvinte printre dinți, “uff, nimic nu înțelegeți”. Observând ca focusul încă era in alta parte decât pe începutul unei sesiuni, am făcut o mențiune, “Vad ca încă mai ai o conversație de încheiat. Daca ești si tu de acord, putem începe sesiunea peste 5 minute. Este in regula si pentru tine?”. Am auzit un “Da” scurt.
In minutele următoare doar observam mimica fetei si admiram viteza cu care tasta pe telefonul mobil mesajele. Destul de repede cele 5 minute s-au scurs si am început sesiunea de coaching programata.
Obiectivul sesiunii menționat de client era legat de “Cum sa-mi îmbunătățesc comunicarea cu echipa, sa-i fac sa mă asculte!” Un obiectiv “in trend”, as putea spune.
Am început sa explorez cu clientul cum comunica in echipa. La prima vedere părea ca emailul ar fi mijlocul de comunicare “de baza”, si in cele mai multe mesaje fie toți, fie cel putin managerul prins “in cc”. Am revenit pe o întrebare cu “Spune-mi mai mult”… In scurta vreme clientul era dezlănțuit. “Nu mai suport orașul asta. Trafic infernal”, “Vremea extrem de urata, de nu poți ieși nici măcar liniștit afara”, a mai dat si o amenda de viteza, ceea ce l-a făcut sa mai aibă un comentariu legat de profesionalismul unora, cat despre cei din echipa…”nu sunt in stare de nimic, fără mine nu fac nimic”. Oricum ar fi fost, părea ca totul este pe direcția negativa. Am simțit nevoia sa-i cer permisiunea de a-l întrerupe si a comenta ceea ce observasem. “Florentina, iti cer permisiunea sa te întrerup pentru un moment, apoi sa revenim la gândurile tale. Uite, de câteva minute te ascult cu toata atenția si orice ai spune pare ca “nu merge” sau simți ca este ceva “împotriva ta”. Tu ce te-ai auzit spunând?”
A urmat o pauza destul de lunga in care am lăsat spațiu clientului sa intervină. A revenit cu o replica, “Da, așa este. Nu am cu cine sa fac treaba, nu mă asculta. Asta e problema mea”.
“Am încredere in tine si in ce spui. Iți propun sa exploram dincolo de aceasta problema. Cum iți suna?”, “Da”.
Am schimbat ușor cadrul de referință, venind cu întrebarea “Daca ar fi sa numești ceva care te bucura, te-ar face sa zâmbești cu gura pana la urechi, ce mi-ai spune?”
S-a așternut un moment lung de liniște. După mai mult de un minut clientul adaugă, “Wow! Cred ca am uitat sa ma mai bucur”, o alta fereastra de liniște si revine “Nu am mai avut o vacanta de aproape un an, muncesc si in weekend, si seara…Am avut programata o săptămână la schi in ianuarie dar a trebuit sa renunț la ea datorita unui proiect care avea delay si nu mai suporta amânare. Acum îmi dau seama ca nu mai am energie!”
Am mers pe gândul clientului, “Iți mulțumesc pentru deschidere si ca ai împărtășit cu mine aceste detalii importante pentru tine. Daca stai un moment, ce iți este mai clar acum?”
Lumina părea ca a venit pe fata clientului. “Îmi e clar ca am nevoie de o vacanta! Cum terminam aceasta sesiune de coaching, intru pe Booking si imi rezerv ceva la munte pentru o săptămână, sa stau in liniște doar cu ai mei, sa mă plimb in natura”.
Momentul in care “s-a observat” a făcut toata diferența pentru Florentina.
Pe fast-forward, clientul si-a luat o pauza, si-a reîncărcat bateriile iar energia cu care a revenit la următoarea sesiune de coaching după aproape 10 zile era alta. Strategia de lucru pe obiectivul lui a fost alta, iar opțiunile pe care le vedea erau mult mai bogate. In plus, părea ca si vremea este mai frumoasa, iar cei din jur erau “oameni normali”, zâmbitori (inclusiv cei din echipa 🙂 )
Totul pornind de la o sesiune puternica de coaching profesionist!
Tu când ai experimentat ultima data o sesiune puternica de coaching?
Sa fie cu folos,
Claudiu Gura
ACC ICF Professional Coach
Co-Founder ArchitectureOfMinds
#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching
#awareness #evolve
P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!