Categories
Blog Business Coaching General Growth Powerful Coaching

Care este cea mai mare frica a ta?

Zilele trecute am avut o sesiune de coaching cu un client smart, care lucrează într-o corporație multinațională. Un angajat performant, foarte implicat în multe proiecte. Preocuparea lui care “nu ii dădea pace”, mai ales ca la orizont se vede concediul de vara, era frica de a înota. Am pornit cu acest obiectiv in conversație, având acordul lui de a explora in profunzime “ce este acolo”.

Fie că vorbește despre mare, fie despre bazine mici sau apa in general, frica pare ca este acolo și îl blochează aproape total să atingă apa cu piciorul.

Am intrat in sesiunea puternică de coaching verificând cu clientul nivelul dorit pentru conversație. Răspunsul pe care l-am primit a fost scurt și clar: “aș dori o conversație puternică de coaching profesioninst, cu provocări și observații profunde“.

În prima parte a conversației am explorat visul clientului și viziunea lui și cum își vede viitorul de peste 3 ani. Cu toate ca visul acestuia era unul extrem de măreț, aproape instantaneu, o frică copleșitoare de a înota a pus stăpânire pe persoana din fata mea, lăsând doar o licărire de speranță că ar putea fi învinsă.

L-am intrebat pe client: „Cum se va schimba viața ta, profesional și personal, dacă nu mai ai nicio teamă de înot?”

Clientul a evidențiat numeroase avantaje considerabile pe care le vede.

Am făcut o recontractare pentru a ne alinia pe direcția dorita de client:

In sesiunea de astăzi vrei sa ne uitam la blocajul tău, la frica de a înota sau vrei sa continuam pe un alt gând din cele pe care tocmai le-ai menționat?” El a răspuns „Da, da! Adică, da, sa mergem pe blocaj, la asta m-am gândit și eu”, apoi s-a oprit din vorbit.

Am cerut permisiunea clientului sa exploram mai profund ce simte.

Mai întâi, l-am rugat să reflecteze la ce simte in acest moment, vorbind despre frica de înot. Aceasta este o activitate puternica, care permite clientului să înceapă să se “vadă”.

Simț o frică în corpul meu“, spune el fără ezitare. “Cred ca toți avem această teamă intr-un fel sau altul”.

In acel moment am făcut si eu o mențiune cu ce simțeam. Cumva simțeam intr-un anumit grad o stare de tensiune in corp. Apoi l-am lăsat pe client sa “spună mai mult”.

După un alt moment de liniște, clientul revine:

Ei bine, cred că mi-e frică cel mai tare de piscină”.

Am explorat cea mai recenta experiență legata de înot si piscina, in mod deosebit.

Ușor clientul părea ca își identifica “pattern”-ul pe care îl urmează când își amplifica senzația de teama.

A fost doar primul pas.

Am mai continuat cu un mic exercitiu prin care clientul “sa vadă” cat de ușor gândurile noastre de fapt pot sa ne influențeze sa “simțim frica”: sa presupunem ca avem o bara de 10cm lățime si lunga de 2 metri întinsă pe podea. “Daca te-as ruga sa mergi pe ea, cum te-ai simți ?“. “Foarte bine, chiar ar fi amuzant! Când eram mic făceam asta!“.

Experimentul continua si bara de 10 cm lățime acum o ridicam la peste 1 metru deasupra podelei (ca la un concurs de gimnastica). “Ce simți acum daca va trebui sa mergi pe aceeași bara, ca mai devreme?“. “Wow! simt o senzație de teama, mi-ar fi frica sa nu cad, sa mă lovesc!“.

Excelent!”

Apoi clientul a reveni cu „Pare ca simt si frica si curaj in același timp! Eu le vedeam altfel…

Pe finalul întâlnirii de coaching am ajutat clientul “sa reflecteze” la ce ii este mai clar si ce ar trebui sa accepte la el.

Si-a stabilit ca acțiune imediata un pas foarte mic (dar important!): sa se expună cu intenție la situații care sa-i antreneze “mușchiul curajului” in legătură cu temerea sa de înot: sa vizioneze cu cea mai buna prietena filmul Avatar si sa urmărească cat de ușor personajele înoată.

Uneori pare ca frica si curajul le putem experimenta in același timp, dar pe măsură ce una devine mai puternica, o conștientizăm mai bine, cealaltă “se face mai mica”… Depinde doar de noi la „ce ne uitam mai mult”…

In visul tău, in viziunea ta, tu cum iți antrenezi curajul ?

Sa fie cu folos,
Claudiu Gura
ACC ICF Professional Coach

P.S. Imaginea centrala a acestui articol a fost generata automat de un motor AI pornind de la cuvintele „Vision, Courage, Energy”

#LeadershipBusinessCoach #architectureofminds #professionalcoaching #vision #courage

P.P.S. Astept cu nerabdare comentariile tale, mai jos sau direct pe email la hello@architectureofminds.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *